çetin ticaret

Aile Hekiminin Açığa Alınmasını Doğru Bulmuyoruz!

Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Suat Özen yaptığı açıklamada, “Vatandaşımızın genelini sağlık personeline şiddet uygulayacak potansiyel saldırgan olarak görmek yerine sistemdeki sıkıntı ve sorunların tespiti ve bu sorunların çözüm yollarının ortaya konulması gerekmektedir” dedi.

10773
Aile Hekiminin Açığa Alınmasını Doğru Bulmuyoruz!

Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Suat Özen yaptığı açıklamada, “Vatandaşımızın genelini sağlık personeline şiddet uygulayacak potansiyel saldırgan olarak görmek yerine sistemdeki sıkıntı ve sorunların tespiti ve bu sorunların çözüm yollarının ortaya konulması gerekmektedir” dedi.

Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Suat Özen, “Sağlıkta şiddet meselesi halâ ülke gündemini ve maalesef sağlık gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Giresun’da bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan üzücü hadisenin, kamuoyunda infial oluşturacak şekilde medya tarafından servis edilmesi üzerine SAĞLIK-SEN Çanakkale Şubesi olarak aşağıdaki açıklamaya gerek duyulmuştur: Öncelikle sağlık camiamız adına üzüntülerimizi ifade ediyor, merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz” dedi.

Özen şöyle dedi; “Söz konusu üzücü olay, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu gerçekleşmiş ve tüm boyutlarıyla araştırılmaktadır. Bu üzücü olay öncesinde vatandaşın sağlık hizmeti talebinin karşılanması noktasında aile hekimimiz tarafından uygulamaya esas olan geçerli ve gerekli kurallar dışında suç teşkil edecek hiçbir tasarruf söz konusu değildir. Hal böyle iken kamuoyunda oluşan infialin etkisinde kalınarak aile hekimimiz açığa alınmıştır.

-Hiçbir sağlık çalışanımız yargısız infaza maruz kalmamalıdır.

-Sağlıkta şiddetin arttığı bir dönemde, özellikle medya başta olmak üzere tüm sorumlu kesimler sağlık çalışanlarımızı töhmet altında bırakan, suçlayan ve cezalandırma talebinde bulunan ifadelerden uzak durmalıdır.

-Aile hekimimizle ilgili olarak başlatılan idari süreç hızlı bir şekilde tamamlanmalı ve aile hekimimiz en kısa sürede görevine iade edilmelidir.

Görülmektedir ki şiddet sadece hastane acil servislerinde değil vatandaşımızın sağlık hizmetini aldığı her türlü sağlık teşekkülünde görülebilmektedir.

Sağlıkta şiddet meselesi sadece güvenlik önlemleri  ve kolluk kuvvetlerinin hastanelerde acil servislerde istihdam edilmesi ile çözülecek bir konu olmaktan çok uzaktır. Yaşanan bu üzücü olayda güvenlik ekipleri de olaya müdahil olmuş ve istenmeyen sonucun maalesef ortaya çıkmasına engel olunamamıştır.

Demek oluyor ki Güvenlik güçleri Polis veya Jandarma marifeti ile sağlıkta şiddetin önüne geçmek mümkün değildir. Vatandaşımızın genelini sağlık personeline şiddet uygulayacak potansiyel saldırgan olarak görmek yerine sistemdeki sıkıntı ve sorunların tespiti ve bu sorunların çözüm yollarının ortaya konulması gerekmektedir.

10 yıldır yatalak olan hastanın 82 yaşındaki yakını hekime eşinin İlaçlarını yazdırmak için başvurmuş ama mevzuattaki gerek hukuki gerekse yasal yönetmelik çerçevesinde ilaçlarının yazılmasının mümkün olmadığı söylendiğinde maalesef istenmeyen bir tavır sergilemiş, bunun üzerine Hekim arkadaşımız Beyaz Kod vermiş ve olaya güvenlik kuvvetleri müdahalil olmuşlardır.

Bu olay sağlıktaki açmazların sadece bir örneği olmakla birlikte, bundan sonraki süreçte de sağlıkta şiddetin gerek sağlık çalışanları gerekse vatandaşımız açısından sorunlara gebe olduğunun da göstergesidir.

Sağlıkta şiddeti sona erdirmek istiyorsak sadece Güvenlik yönünden değil Gerekli olan tüm altyapı ve aksaklıkların giderilmesi, hastanelerdeki ve sağlık birimlerindeki fiziki olumsuzlukların bir an önce düzeltilmesi, hasta-hasta yakını ve sağlık personelini karşı karşıya getiren uygulamalar için yasal mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır.

Örneğin süreklilik arzeden hastalıklarda Heyet Raporlu İlaçların Rapor süresince Eczanelerden direkt olarak alınması kolaylaştırılırsa “raporlu ilaç yazdırmak” sorunu önemli ölçüde çözülüp Hasta yakınları ile Tabip arasında yaşanan yatalak hasta konusundaki polemikler de bir nebze olsa bitirilebilir ve ayrıca yatalak hastalar için sunulan evde sağlık hizmetleri daha aktif olarak farklı bir modelde kullanılabilir.

Sağlık çalışanlarımız 7/24 esasına göre Toplumumuza hizmet sunarak, bireysel ve toplumsal sağlığın iyileştirilmesi ve hayat kalitesinin arttırılması için hizmet vermektedirler.

İnsan odaklı Sağlık hizmeti sunanında bir insan olduğunu unutmadan, gerek Sosyal Medyada, Tv dizilerinde ve medyadaki yazı dilinde Sağlık Çalışanlarına şiddet içeren ve Sağlık Çalışanlarını hedefe koyan cümlelerden ve şiddeti özendiren davranışlardan uzak durulması gerektiğini ifade etmekte olup Sağlık-Sen olarak Sağlıkta Şiddeti önlemek için mücadelemizi sürdüreceğimizi Kamuoyuna saygı ile duyururuz”


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.