çetin ticaret

Anafartalar Zaferi'nin 104'üncü Yıl Dönümü Kutlandı

Çanakkale Geçilmez Destanı'nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi'nin 104'üncü yıl dönümü, tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda törenle kutlandı.

8037
Anafartalar Zaferi'nin 104'üncü Yıl Dönümü Kutlandı

Çanakkale Geçilmez Destanı'nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi'nin 104'üncü yıl dönümü, tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda törenle kutlandı.

Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayınca Gelibolu Yarımadası'na karadan çıkarma yaparak buradan Boğaz'a ulaşmayı deneyen İtilaf Devletleri'nin umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi, 104'üncü yıl dönümünde de coşkuyla kutlandı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ev sahipliğinde, Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Conkbayırı'nda düzenlenen törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvetkili Jülide İskenderoğlu, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutan Vekili Albay Engin Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya hükümeti adına Avustralya Askeri Ataşesi Albay Richard Campbell, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, kaymakamlar, belediye başkanları ile gaziler ve vatandaşlar katıldı. Törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, 2'nci Kolordu Komutanlığı ve Avustralya çelenkleri Atatürk Anıtı'na konuldu. Şehitler anısına, saygı duruşu eşliğinde saygı atışı yapıldı. Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Törende, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İkmal Albay Bahattin Kamal yaptı. Ardından kürsüye gelen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Bugün 10 Ağustos Anafartalar Zaferi'nin 104'üncü yıl dönümü. Ağustos ayındayız. Türk milletinin tarihinde Ağustos ayı zaferler ayıdır. Bir Ağustos günü Malazgirt'te kapıları açılan bu topraklar, Çanakkale Zaferleri'nde bize ait olduğu tüm dünyaya ilan edilmiş ve 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde de bizim Türk milletinin bu topraklarda ebedi olarak var olacağı bütün dünyaya ilan edilmiştir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Pof. Dr. Haluk Dursun ise konuşmasında, Anafartalar Zaferi'nin tarihteki önemine dikkati çekti. Çanakkale kara muharebelerinde Ağustos ayına gelindiğinde, Osmanlı ordusunun sırtını karaya vererek kendisini sağlama aldığını, müttefik ordusunun özellikle kıyı kesiminde sıkıs¸ıp kaldıgˆı ic¸in o¨zellikle insan gücü¨ temini basta olmak üzere, su, gıda, mu¨himmat ve silah ihtiyac¸larını deniz yolu ile temin etmek zorunda kaldığını belirten Haluk Dursun, şunları söyledi:

"Bu ihtiyac¸ların u¨zerine de ard arda alınan yenilgiler ve bas¸arısız taarruzlar eklenince, geri c¸ekilmek zorunda kalmıs¸lardır. Bu mu¨cadelede uzun yıllara dayanan savas¸ stratejileri c¸arpıs¸mıs¸; lakin kis¸isel kahramanlıklar ve fedakarlıklar, alıs¸ılmamıs¸, go¨ru¨lmemis¸ teknolojik uygulamalar savas¸ın seyrini ve sonucunu degˆis¸tirmis¸tir. Sonuc¸ olarak denilebilir ki; c¸ok gu¨c¸lu¨ bir donanma destegˆi ile yapılması planlanan kara harekatının bas¸arıya ulas¸acagˆı stratejisi, Osmanlı askerinin, Mehmetc¸igˆin cesaret ve kahramanlıgˆı sayesinde bos¸a c¸ıkarılmıs¸tır. Kazanılan bu¨yu¨k zafer ile birlikte Osmanlı C¸anakkale’de genc¸, yetis¸mis¸ ve vasıflı bir nesli s¸ehit olarak topragˆın bagˆrına go¨mmek zorunda kalmıs¸tır."

Haluk Dursun, "10 Agˆustos Conkbayırı Zaferinde de bas¸ta 'Anafartalar Kahramanı' unvanını bu cephedeki bas¸arılarından alan Mustafa Kemal Atatürk olmak u¨zere şehit alay komutanı I·smail Hakkı Bey, Cemil Conk, Ali Rıza Sedes gibi fedakar kumandanlarımızın ve askerlerimizin aziz hatıralarını anlatmalı ve yas¸atmalıyız" dedi.

Burada Osmanlı savunmasını yo¨neten kurmay kadronun, C¸anakkale’den aldıgˆı tecru¨belerle I·stiklal Harbinde de zafere ulas¸mayı bas¸ardığını belirten Dursun, "Birles¸ik gu¨c¸lere kars¸ı Conkbayırı'nda ve devamında Anafartalar'da kazanılan zaferler, bir imparatorlugˆun ku¨llerinden c¸agˆdas¸ bir Tu¨rkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında o¨nderlik yapacak nice muzaffer kahramanlar ortaya c¸ıkarmıs¸tır. Temennimiz odur ki bizler millet olarak var oldukc¸a sayısız zaferlere imza atan kahraman ecdadımızın manevi emaneti vicdanlarımızda her daim c¸ok ayrı bir yer tutacaktır. Anafartalar Zaferi vesilesiyle bir kez daha s¸ehitlik mertebesine ulas¸an tu¨m komutanlarımızı ve Mehmetc¸igˆimizi saygıyla ve rahmetle anıyor, aziz hatıraları o¨nu¨nde saygıyla egˆiliyoruz" diye konuştu.

Tören, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bandosu'nun konserinin ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından Anafartalar Zaferi Anı Defteri'nin imzalanması ve hatıra fotoğrafıyla son buldu.


Kaynak: DHA
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.