çetin ticaret

112 Başhekimi Derhal İstifa Etmelidir

Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar, 112 Başhekimi derhal istifa etmelidir” dedi.

35433
112 Başhekimi Derhal İstifa Etmelidir

Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar, ambulans şoförü konusunda yaşanan olayları anlatıp “Sağlık hizmetinin gereklerini yerine getirmek yerine çalışanlarla iddialaşmayı, çekişmeyi ve onlara hakaret etmeyi tercih eden 112 Başhekimi derhal istifa etmelidir” dedi.

Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar, “Öncelikle Elazığ merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan Rahmet yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dilerim. Depremin ilk saatlerinden, kurtarma çalışmaları sona erene kadar büyük bir özveri ile sağlık hizmetlerini yürüten UMKE birimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı tebrik ederim.  İnsan yaşamının saniyelere bağlı olduğu anlarda hizmet veren 112 acil sağlık hizmetleri ülkemiz ve Çanakkalemiz açısından hayati önem taşımaktadır” dedi.
       
Türk Sağlık Sen Çanakkale  Şube Başkanı Turan Çavdar, “112 Acil Sağlık Hizmetlerinin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmakla birlikte meydana gelebilecek aksaklıkların doğrudan insan hayatını riske edeceği aşikardır. Şehrimizde  Sağlık Hizmetlerinin gözbebeği 112 birimimizde maalesef sular durulmuyor.  İnsan hayatına hizmet ederek kutsal bir görevi ifa eden  112 çalışanlarının sorunlarına duyarsız kalınmasına anlam vermiş değiliz.  Yoğun ve yorucu bir tempoda görev yapan 112 çalışanları bir yıl boyunca kullanmayı beklediği izinler neden yöneticiler tarafından  görmezden gelinmektedir. 112 çalışanlarının izin taleplerini görmezden gelmek nasıl bir idareciliktir. Anayasal hak olan yıllık izinlerin kullanıldırılmaması  gasp  değil de nedir. Yöneticilerin 112 çalışanlarını şöför olarak göreve zorlaması bir dayatma değil de nedir. Bazı ATT ve Paramedik  arkadaşlarımızın Ambulans  sürücülüğü  konusunda yetersizliği bilindiği halde İstasyonlarda yaşanan sürücü sıkıntısı sebebi ile sürücülük yapmaya zorlamak çalışanların ve vatandaşlarımızın hayatını tehlikeye atmak değilse nedir.  Yıllardır yaşanmayan sürücü sorunu bir anda neden ortaya çıkmıştır.  Yöneticiler  neden bu konu ile ilgili tedbir almamıştır. ASTİ eğitimleri neden güncellenmemiş 112 çalışanları hazır tutulmamıştır. Elbette bu sorulara cevabı verecek olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri Yöneticileridir” şeklinde konuştu.    

Yöneticilerden Cevap Bekleyen 3 Soru

Türk Sağlık Sen Çanakkale  Şube Başkanı Turan Çavdar, “Bazı 112 çalışanı arkadaşlarımız Ambulans sürücülüğü konusunda yetersizliğini resmi olarak dilekçeyle idari makamlara bildirdiği halde yöneticilerin inatçı ve duyarsız anlayışına maruz kalmıştır. Yöneticilerden şu sorularımıza cevap bekliyoruz “ dedi. İşte o sorular.      

1- Hızır acil hizmeti veren 112 istasyonlarımızda görevli olup ambulans aracını kullanamayacağını beyan etiği halde dayatılan bir ambulans şoförünün sebep olacağı bir kazada veya geç kalınmaya bağlı bir durumda sorumluluk kime ait olacaktır?

2- Vatandaşlarımızın hayatları neden bu kadar hiçe sayılmaktadır.

3- Her araç kullanan ehliyeti olan ambulans aracını kullanacak diye bir ibare var mıdır. 

Eğitimini vermeden tedbirini almadan yapmış olduğunuz sürücü dayatması sonucunda  bir insan hayatını kaybederse sorumlunun kim olacağının  hiçbir hükmü yoktur. Kaybolan bir hayatın yerini hiçbir ceza ile dolduramaz yiten hayatı geri getiremezsiniz.  Bu nasıl idareciliktir. Bu nasıl İnsanlıktır. Bu nasıl vicdandır. göz göre göre  yapılan bu dayatma  yanlıştır ve vazgeçilmelidir.

Yaşanmış Olayı Anlatıp Uyardı

Çavdar, Biga ilçesinde yaşanan bir olayı anlatıp şöyle dedi; “112 Başhekiminin  konuyla ilgili ısrarı sonucunda Biga 112 istasyonunda yaşanan olay haklılığımızı ortaya çıkarmıştır. Daha öncesinde dilekçe ile sürücülük yapamayacağını ve ASTİ eğitimini geçemediğini bildiren çalışanlar  sürücü olarak görevlendirildiği halde  araç kullanamadığı için vakaya çıkamamış durum gün içerisinde birkaç defa tekrarlanmıştır. Konu ile ilgili olarak her vaka bildirimi tutanakla kayıt altına alınmıştır. Akabinde 112 başhekimi tarafında saat 5 -6 saatleri arasında önce istasyon sorumlusu olan eşini ve nöbetçi olan kişi aramıştır. Arama  esnasında nöbetçi olan ve durumunu defalarca bildirmesine rağmen 112 nin en yetkili kişisi olan başhekim tarafından hakaret, tehdit ve küfürlere maruz kalmıştır. Başhekim bir Sağlık çalışanına tehdit küfür ve hakaret etme cesaretini kimden veya kimlerden almaktadır.. Bir idareci olarak buna hakkı varmıdır? Kanundan genelgeden  İş barışından haberi var mıdır. Bu ve bunun gibi olayların önüne geçmek adına yetkililerin gereğini yapması gerekmektedir. Vakaya çıkmaya zorlanması ve olabilecek bir kazanın ve olay yerine geç kalmaktan kaynaklanabilecek bir can kaybının önüne geçmek adına durumu kayıtlı hattan bildirerek kişi üzerine düşeni yapmış kamu zararının ve bir can kaybının oluşmasının önüne geçmiştir. Maruz kaldığı hakaret tehdit ve küfürlerin izahı mümkün değildir.

Olay Biga 112 istasyonunda cereyan etmiş yarın bir başka, istasyonda olmayacağını kim garanti edecektir. Ehliyetin varsa araç kullanacaksın mantığı doğru değildir. Şoförlük ATT PARAMEDİK için asli görev değildir. Yetkililer için ise telafisi mümkün olmayacak olayların sebebi olabileceği gün gibi ortadadır. Sağlık hizmetinin gereklerini yerine getirmek yerine çalışanlarla iddialaşmayı, çekişmeyi  ve onlara hakaret etmeyi tercih eden 112 Başhekimi derhal istifa etmelidir. 

Yetkililere buradan sesleniyorum. 112 çalışanlarına gerekli olan ASTİ eğitimin verin ve ondan sonra kendilerinde ne yapması gerekenleri talep edin. Akşamdan sabaha uygulama değiştirip ben yaptım oldu mantığının kimseye faydası yoktur. Sağlık hizmeti iş barışı ve mevzuat hükümleri ile yürütülmesi gereken vicdani sorumluluk gerektirir.  Her bir yönetici ve sağlık  çalışanı  bu sorumluluğun farkında görevini ifa etmelidir “


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.