çetin ticaret

Ahşap Ambalaj ve Kereste Sektör Buluşması ÇTSO’da Yapıldı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ÇTSO) düzenlenen toplantıda, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Aydın, ahşap ambalaj ve kereste sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.

7344
Ahşap Ambalaj ve Kereste Sektör Buluşması ÇTSO’da Yapıldı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ÇTSO) düzenlenen toplantıda, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Aydın, ahşap ambalaj ve kereste sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.

ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’ndeki toplantıya, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Aydın’ın yanı sıra, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Balıkesir Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, TEPAL Başkanı Ali Necat Altınok, Türkiye Orman Ürünleri Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TORİD) Başkanı Göksel Korkmaz, Tüm Ahşap Palet Sanayici İşadamları Derneği (TAPSİAD) Başkanı Akın Balcıoğlu, TOBB Sektör Meclisi Üyeleri Mahir Arın, Mesut Albayrak, Şakir Semizğlu, Mustafa Ünal, Sinan Kartal, Tevfik Dedebaş, Zeki Şahin, Cafer Özgen ve diğer sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Selçuk Semizoğlu, orman ürünleri ve mobilya sektörünün Türkiye’nin ve Çanakkale’nin en hızlı büyüyen ve en fazla ihracat getirisi olan sektörlerin başında geldiğine dikkat çekti. Bu büyümenin beraberinde bazı sorunları da getirdiğini söyleyen Semizoğlu, “Amacımız; ahşap ambalaj ve kereste sektörünün daha fazla katma değerli ürün yaratması ve önündeki sorunları aşması için ortak akıl ile hareket edilmesi. Türkiye Avrupa ve Ortadoğu’nun mobilya üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Sektörümüzün arkasına aldığı rüzgarla dünyada söz sahibi olmasını istiyoruz. Tüm hedeflerimize ulaşmak ve sorunlarımızı çözmek için bugün çok değerli Orman Genel Müdürlüğü ve sektör temsilcilerimizle bir araya geldik. Toplantımızın sektörümüz için faydalı ve sonuç odaklı geçmesini temenni ediyorum” dedi.   

Sektör temsilcileri ise, hammadde yetersizliği, fiyat artışları, e-ihalede yaşanan sıkıntılar, orman özelliğini kaybetmiş yerlerin sanayiciye tahsisinin  yapılması, ihracatçıya tahsis, lif-yonga tesislerine uygulanan tahsis fiyat politikasının lif-yonga tesisleri dışında tahsis alan sektörlere de aynı şekilde uygulanması gerektiği konularında görüşlerini dile getirdi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bir ağacın yetişmesi için 120 yıl beklendiğine işaret ederek, ormanların çok kıymetli olduğunu söyledi. Bu kıymetin maksimum şekilde değerlendirilerek, mümkün olduğunca katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin gerektiğini söyleyen Karacabey, “Bakanlığımız bu konunun üzerinde büyük bir hassasiyetle duruyor. Ham haliyle yurt dışına gönderilmesine gönlümüz razı değil. Örneğin kurşun kalemde kullanılan ağaç miktarı az ancak fiyat fayda oranı yüksek bir ürün. Ülke olarak orman varlığımız Dünyadaki orman varlığının binde 5’i ama ülkemizde yer alıyorken dünyada orman emvali üretiminin binde 8’ini gerçekleştiriyoruz. Bizden daha az üretim yapan ancak daha fazla milli gelir elde eden ülkelere baktığımızda nihai ürün konusunda bizden daha gelişmiş olduklarını görüyoruz. Biz daha fazla ham ürün satıyoruz, ürünlerimizi nihai ürünlere dönüştürmemiz lazım. Kullandığımız ham madde buğday gibi kısa sürede yetişmiyor. Üretim politikalarımızı, hammadde tüketim politikalarımızı gözden geçirmeliyiz. Biz 120 yıl sonrasını planlayarak gidiyoruz ve planlamamızı buna göre yapıyoruz. Hangi üründen ne kadar üreteceğimizi aylar itibarı ile kararlaştırıyoruz. Planlarımız bazen sektöre uymayabiliyor. Sektör temsilcisi bu kadar çok olan başka bir ülke yok, dolayısıyla talepler de herkesi memnun edecek şekilde karşılanamayabiliyor. Profesyonel işçilik de önemli. Sektörün kendi sigortalı ekibi olmalı. Siz iş veremediğinizde biz iş garantisi veriyoruz” diye konuştu.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’e hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle toplantı sona erdi.


Kaynak: DHA
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.