çetin ticaret

Tohum Takas Şenliği Büyük İlgi Gördü

Çanakkale Belediyesi ile Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından Halk Bahçesinde, Tohum Takas Şenliği düzenlendi.

10287
Tohum Takas Şenliği Büyük İlgi Gördü

Çanakkale Belediyesi ile Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi tarafından Halk Bahçesinde, Tohum Takas Şenliği düzenlendi.

Tohum Takas Şenliğine, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ile İrfan Mutluay ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Birbirinden renkli etkinliklere sahne olan Tohum Takas Şenliğinde hem Çanakkale’nin çeşitli ilçe ve beldelerinden hem de çeşitli illerden çok sayıda katılımcı Halk Bahçesi’nde kurulan stantlarda yerlerini aldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve davetliler aynı zamanda Halk Bahçesi’nde kurulan stantları gezerek, Çanakkale ve çevre illerden gelen üretici ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile buluştu, tohumlar ve çalışmalar hakkında bilgiler aldı. 

Tohum Takas Şenliği'nin 2'ncisinin düzenlendiğini belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ülke gündeminde son yıllarda en önemli iki konunun çevre ve tarım olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Türkiye’de gerek hayvancılık gerekse tarımsal üretim giderek azalıyor ve destekler son derece yetersiz. Desteklerin yetersiz olması sonucunda çiftçi ekmekten, üretmekten vazgeçiyor. Dolayısıyla yetmediğinde ithal etmiş oluyoruz. Köylerde gençlerimiz kalmıyor, köy nüfusumuz yaşlanıyor, buraya gelen gençlerimiz işsizlik ile boğuşuyorlar. Köydeki gencin belli bir becerisi vardır. Çocukluğundan itibaren o tarımın içerisindedir. Biz onların becerilerini köreltiyoruz, onların kente gelmelerine yol açıyoruz, sonra tarım yok oldu diye gözyaşı döküyoruz. Aynı zamanda tarlalarımızda ürettiğimiz ürünlerin genlerini bozduk. Çoğunlukla hibrit tohum kullanıyoruz. Kendi tohumlarımızı artık kullanmıyoruz." 

Devletin temel görevinin insanları sağlıklı gıdaya ulaştırmak olduğunu kaydeden ve üretimin önemine değinen Başkan Gökhan, Çanakkale Belediyesinin de bu anlamda 2017 yılında Tohum Sandığını hizmete açtığını, yeni dönemde de kırsal kalkınma ve üretimin geliştirilmesi adına kooperatifçilik alanında adımlar atılacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Başkan Gökhan, CHP'li Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ile CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, temsili olarak ilk tohum takasını gerçekleştirdi.

Halk Bahçesinde gün boyu süren renkli etkinlikler kapsamında tohumun öneminin ele alındığı panel düzenlendi. Panelin ardından, Dr. Füsun Tezcan “Tarım Zararlıları İçin Kullanılan Zehirlere Alternatifler”, Ebru Oğuzhan Yeter ise “Yerel Tohumları Yaşatma Mücadelesi” başlıklı söyleşilerle programda yer alırken, Kars Boğadere Köyü Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömür de bölgesindeki tarımsal faaliyetlerine ilişkin hikayesini katılımcılarla paylaştı. 

Müzik dinletileriyle devam eden program, tohum takas etkinliklerinin yanı sıra, ev yapımı ilaç hazırlama, el dokuma halı atölyesi, seramik, tahta baskı, keçe, çim adam yapımı, alışveriş filesi, kese kağıdı gibi sağlıklı ambalajlar yapımı, çocuklarla fide dikimi, patates ve yaprak baskı, zehirsiz kişisel bakım ve temizlik ürünleri yapım atölyeleri ile terapi seminerleri gibi pek çok etkinliklerle son buldu.


Kaynak: DHA
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.