çetin ticaret

18 Nisan Çoban Günü İlan Edilmeli

İnsanlık tarihinin en eski ve en değerli mesleklerinden çobanlığın bir günü ve bir bayramı olmadığını hatırlatan Koyun Keçi Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Pakize Melek Bulut, 18 Nisan Çoban Günü ilan edilmeli' dedi. 

5778
18 Nisan Çoban Günü İlan Edilmeli

İnsanlık tarihinin en eski ve en değerli mesleklerinden çobanlığın bir günü ve bir bayramı olmadığını hatırlatan Koyun Keçi Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Pakize Melek Bulut, 18 Nisan Çoban Günü ilan edilmeli" dedi. 

İnsanlık tarihinin en eski mesleğini yapan ve kadim kültürümüzün bir parçası olan çobanlar için henüz bir gün ya da bayram tarihi yok. Her mesleğin bir günü olduğunu ancak ülkemizde çok sayıda çoban olmasına rağmen çoban günü olmadığını hatırlatan Koyun Keçi Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Pakize Melek Bulut, "Çobanlık, dünyanın en eski mesleği olmasına ve tüm dünya halkları için kültürel, tarihsel, antropolojik ve sosyal olarak önemli bir yer tutmasına rağmen günümüzde maalesef ciddi bir itibar sorunu yaşamaktadır. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği bu başlıkta önemli bir adım atmış ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’na yaptığı başvuru sonucu, çobanlık mesleğinin 18 Nisan 2014 günü resmî gazetede yayınlanan bir kararla mesleki tanıma kavuşmasını sağlamıştır. Bu önemli adımın büyütülmesi ve alan üzerinden yapılacak etkili bir çalışma ile birlikte çobanların itibarlarının iade edilmesi sağlanabilir. Çobanların yaptıkları bu işten onur duymaları ile birlikte toplumsal alandaki bu itibar sorununun çözümü noktasında adımlar atılmalıdır" dedi. 

ÇOBANLIK, HAK ETTİĞİ DEĞERE KAVUŞMALI

Yurt genelinde yürütülecek kapsamlı bir kampanya ile 18 Nisan gününün Çoban Günü olarak ilan edilmesini ve o haftanın da Çoban Bayramı olarak kutlanmasını istediklerini dile getiren Bulut, "Bu adım Kamuoyu nezdinde farkındalık yaratılmasına vesile olacak ve milli birliğimiz ve beraberliğimize katkı sağlayacaktır. Ata mesleğimiz olan çobanlık hak ettiği değere kavuşacaktır" ifadelerine yer verdi. 

ÇOBANLARIN İTİBAR SORUNU ÇÖZÜLMELİ

"Yurdumuz Edirne’den Kars’a bir tarım ve hayvancılık ülkesidir ve 18 binden fazla köyü bulunmaktadır. Bu veriler ışığında her köyde bir çoban olsa bilr çobanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur" diyen Bulut, çobanların görevlerini yerine getirirken derin tecrübe ve bilgi ışığında ilerlediğini ve çobanlık mesleğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Çobanlık mesleğinin itibarı düşük görüldüğünden ve çalışma hakları bakımından eksik olduğundan dolayı kimsenin çoban olarak çalışmak istemediğini ve özellikle köyde yetişen gençlerin çobanlık yerine kent merkezinde hizmet sektöründe çalışmayı tercih ettiklerini anlatan Bulut, "Köyden kente göçün nedenlerinden biri de bu itibar sorunudur. Eğer çobanlık mesleği itibar kazanmazsa bu meslek yeni kuşaklara aktarılamayacak, bu da hayvansal gıda üretimi noktasında büyük bir toplumsal probleme neden olacaktır. Hayvancılığımızın gelişmesi, milli refahımızın artmasına vesile olacaktır. Sektörün gelişmesi çobanlık mesleğinin itibarının iadesi ile bir kademe daha yükselecek ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır" dedi. 

TARİHİN EN ESKİ MESLEĞİ

İnsanlık tarihinin en eski mesleklerinin başında gelen çobanlığın, geleneksel mirası ile sürdürülmesi gereken mesleklerden biri olduğunun altını çizen Bulut, "Çobanlık çok yönlü bir beceri ve yetenek isteyen bir meslektir. Çoban yeri geldiğinde veteriner, yeri geldiğinde doğa bilimcisidir. Bu yeteneklerini içinde yetiştiği kadim kültürden alır. Bunlarla birlikte birçok meslekten daha zordur. Çobanlık mesleğinin yeniden itibar kazanması, bu alan üzerine yapılacak etkin bir çalışma sonucu gerçekleşebilir. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun çobanlığı bir meslek olarak kabul ettiği 18 Nisan günün çoban günü olarak ilan edilmesi ve o haftanın çoban bayramı olarak kutlanması bu mesleği yapanlar için motivasyon kaynağı olacaktır. Meslek itibarının sağlanması toplumsal alanda çobanlık mesleğinin hak ettiği önemini ortaya çıkaracak ve bu mesleğin sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır" şeklinde konuştu. 
 
ÇOBANLARIN ŞARTLARI DÜZELTİLMELİDİR

Çobalığın guru duyulacak bir meslek olduğunu vurgulayan Bulut, "Birçok olumsuz koşula rağmen mesleklerini devam ettiren çobanlar için çalışma ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir. Burada tek başına mesleğin tanınması yetmemektedir. Bununla birlikte mesleğin temel sorunları çözülmelidir. Sosyal güvence, barınma, konut ve çalışma hakkı çobanların temel hakları arasındadır. Çobanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi hayvancılığın milli ekonomiye katkısını arttıracaktır. Bu katkı faydalılık açısından çok çarpanlı bir etkiye sahiptir. Her yıl kutlanacak olan Çoban Günü, mesleğe dair farkındalık yaratacak ve de çobanlık mesleğinin itibarı yeniden kazandırılacaktır" dedi.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.