çetin ticaret

Çanakkale'de Halk Plajına Mavi Bayrak Asıldı

Güzelyalı köyünde bulunan Çanakkale Belediyesi Halk Plajı’na mavi bayrak törenle asıldı.

6822
Çanakkale'de Halk Plajına Mavi Bayrak Asıldı

Çanakkale’de, Güzelyalı Halk Plajı’na asılan mavi bayrak töreninde konuşan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, “Bugün büyük bir mutlulukla söylüyorum ki, sahip olduğumuz 531 mavi bayraklı plajla dünyada İspanya ve Yunanistan'ın ardından 3’üncü sırada bulunmaktayız” dedi.

Güzelyalı köyünde bulunan Çanakkale Belediyesi Halk Plajı’na mavi bayrak törenle asıldı. Törene Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, belediye personeli, belediye sporcuları ve vatandaşlar katıldı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Güzelyalı'nın da dahil olmasıyla Çanakkale kent merkezindeki mavi bayraklı plaj sayısının 4'e çıktığını söyledi. Başkan Gökhan, “Mavi bayrak için denizlerin ve kumsalın temizliği konusunda çok detaylı incelemeler yapılıyor. Biz 8 yıldır mavi bayrağı hak ediyoruz ve halk plajlarımıza asıyoruz” dedi.

'TÜRKİYE, DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SIRADA'

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş ise, Türkiye’de geçen sene 519 olan mavi bayrak sayısını 531’e yükseldiğini belirtti. Karataş, “Biz bunun bir şampiyonlar ligi olduğunu düşünüyoruz. İspanya ve Yunanistan’ın ardından Türkiye dünyada mavi bayraklı plaj sayısında üçüncü sırada bulunmaktadır. Mavi bayrak, dünyada en çok önemsenen eko etiketlerden bir tanesi. 1993 yılında başladığımız bu macerada bugün gururla söyleyebilirim ki her yıl mavi bayrak sayımızı bir önceki yıla göre arttırarak 531 rakamına geldik” dedi.

'DÜNYADA BİR İLDE EN FAZLA MAVİ BAYRAK ANTALYA'DA'

Türkiye’de en çok mavi bayrağın Antalya’da bulunduğunu ifade eden Karataş, “Türkiye’de birinci, sahip olduğu plaj sayısıyla Antalya. Ardından Muğla, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale gibi iller geliyor. Ama Antalya ilimizin şöyle bir önemi var. Antalya sahip olduğu plaj sayısıyla dünyada bir ilde en fazla mavi bayrağı olan il konumundadır ve önemli bir misyondur bu” diye konuştu.

'MARMARA DENİZİ HASTAYDI AMA ŞUANDA HASTA İYİLEŞİYOR'

Mavi bayrak başvurularının her yıl Kasım, Aralık aylarında yapıldığını belirten Karataş, şunları söyledi:

“Bu başvurular ulusal mavi bayrak jürisi tarafından değerlendirildikten sonra uluslararası jüriye sunulur ve o sezonun mavi bayrakları belli olur. Geçen yıl Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj nedeniyle değerlendirmeler Kasım ve Aralık ayında yapıldı. Bu değerlendirmeler sonucunda Marmara Denizi’nde bulunan mavi bayraklı plajların değerlendirme dışında tutulması kararı alındı. Aslında bunu bir iptal süreci olarak değerlendiremeyiz. Marmara Denizi’nin içinde bulunduğu fiziki şartları, kimyasal şartları, çevre şartlarını gözlemlemek ve sağlıklı bir değerlendirme yapmak amacıyla mavi bayraklar askıya alındı demek daha doğru olur. Önümüzdeki dönemde özel olarak bu değerlendirme devam edecek ve mavi bayrakların geri gelip gelmeyeceği ile ilgili kararlar verilecek. Bu sene Marmara Denizi’ne kıyısı olan 16 plajımızın bayrağını teslim etmedik. Marmara Denizi’nin içinde bulunduğu özellikle kirlilik baskısı altında olmasının bir sonucudur müsilaj. Marmara Denizi hastaydı ama şuanda hasta iyileşiyor. Marmara Denizi’nde sürekli takip ve incelemeler yapıyoruz. Marmara Denizi’nin bugünlerde oldukça sağlıklı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ama bu seneyi mutlaka atlatmamız gerekiyor.”
 
Konuşmaların ardından Çanakkale merkezindeki kordon boyundan hareket eden bottaki ekip tarafından Güzelyalı Halk Plajı'na ulaştırılan mavi bayrak, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'a teslim edildi. Gökhan, mavi bayrağı Karataş ile birlikte plajdaki göndere çekti. 


Kaynak: DHA
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.