çetin ticaret

Kazdağlarına Hayran Kaldı

Bu yıl 'Sanat uygarlığın imzasıdır' temasıyla organize edilen Çanakkale’nin en köklü festivallerinden biri haline gelen Uluslararası Troia Festivali’nde düzenlenen söyleşide moderatörlük yapan Gazeteci Yazar Özlem Gürses, söyleşinin ardından Bayramiç’e geldi.

47322
Kazdağlarına Hayran Kaldı

Bu yıl "Sanat uygarlığın imzasıdır" temasıyla organize edilen Çanakkale’nin en köklü festivallerinden biri haline gelen Uluslararası Troia Festivali’nde düzenlenen söyleşide moderatörlük yapan Gazeteci Yazar Özlem Gürses, söyleşinin ardından Bayramiç’e geldi.

Alplerden sonra dünyanın oksijen yoğunluğu en fazla olan bölgesi Kazdağları’nı gezen Gürses, Türkiye’nin antioksidan değeri en yüksek ballarının üretildiği Queenida Arı çiftliğinde firma sahibi Derya Demircan ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Tesis ve üretim konusunda kadın girişimci Derya Demircan’dan bilgiler alan Gürses, Kazdağları’na hayran kaldı, dünyanın antioksidan değeri en yüksek balının tadına baktı. Söyleşide Queenida’nın hikayesini  gazeteci Özlem Gürses’e aktaran Derya Demircan, Bayramiç’i ve Çanakkale’yi tanıtıyor olmanın gururunu yaşadığını belirtti. uzun bir süre arıcılık ve apiterapi konusunda eğitimler aldığını ve arıcılığı en iyi nerede yapabileceği konusunda bölge arayışına girdiğini belirten Demircan, “ Siirt’te Pervari, Bitlis’te Hizan, Artvin’de Macaheli, Karadeniz’de Anzer, Çanakkale’de Kaz Dağları’nı karış karış gezerek, gittiğimiz bölgelerden numune topladık. Sonuçlarda Türkiye’nin prolin ve antioksidan değeri en yüksek balının Kaz Dağları’ndan çıktığını görerek, çiftliğimizi Kaz Dağları eteklerinde bulunan Bayramiç ilçesine kurmaya karar verdik. Şuan Türkiye’nin prolin ve antioksidan değeri en yüksek ballarını üretiyoruz. Biz kahvaltılık bir bal üretmiyoruz. Günde bir kaşık tüketilecek, sağlık için faydalı bir bal üretiyoruz.İtalya’dan Almanya’ya, Katar’dan İsviçre’ye kadar birçok ülkeye bal satıyoruz.” dedi.

Ürettikleri balın antioksidan ve prolin değerinin yüksek çıkmasında, dünyada sadece Kaz Dağları’nda bulunan 32 endemik bitki florası içerisindeki yabani sarımsağın etkili olduğuna dikkat çeken Demircan, “Bu yabani sarımsağın balda bulunması antioksidan ve prolin değerini yükseltiyor. Dünyaca ünlü antioksidan değeri yüksek manuka balını Yeni Zelanda’dan deneyimleme fırsatı bulduk. Aynı zamanda manuka bitkisini Türkiye’ye getirdik. Laboratuvar analizleri sonucunda manuka bitkisi ve yabani sarımsağın aynı familyadan olduğunu ve bu yüzden Kaz Dağları’ndan almış olduğumuz balın antioksidan ve prolin değerinin yüksek çıktığını gördük” diye konuştu. Röportajın önümüzdeki günlerde Özlem Gürses’in YouTube kanalında yayınlanması bekleniyor.


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.